Czasem przychodzi nam ochota na deserową przyjemność. Kręcimy się w kółko w kuchni albo za barem, bo już wszytko możliwe zjedliśmy i trzeba sobie niezdrową dietę czymś zrewolucjonizować. Polecam warstwowe desery. Proste w wykonaniu, a wariantów można tworzyć tysiące. Wybieramy sobie owoc, z którego będziemy robić mus i ewentualnie podstawę na jakiej deser wykonamy. Ja wybrałem mango i herbatniki. Jedziemy.

Lista zakupów na deser z mango:

  • czekolada milka
  • dorodne mango
  • sok pomarańczowy
  • herbatniki
  • śmietanka ciapata 30%

Herbatniki idą pod młotek w woreczku. Kolejno do wysokiej szklanki przesypujemy trzy stołowe łyżki. Jak widać szklanka do latte jest idealna, a z uchem jest po prostu wygodniej.

Bijemy ciapatą tak żeby była sztywna. Mikser kręci na najwyższych obrotach i pamiętamy, że śmietanka musi być schłodzona. Cukru pudru dodajemy wedle uznania.

Mango pokrój i pozbądź się skórki i pestki. Zblenduj owoc w osobnym pojemniku, dolewjąc 50 ml soku pomarańczowego. Na herbatniki połóż delikatnie śmietanę tworząc drugą warstwę, a kolejno dodaj mus.

Przykryj kolejną warstwą śmietanki ciapatej i polej rozpuszczoną czekoladą, aby ją przygotować na gotującą się wodę wsadź metalową miskę i pokrusz czekoladę. Rozpuść dodaj odrobinę mleka.

Zabezpiecz folią i wstaw na godzinę do zamrażarki. Zmróź na maksa. Mamy lekki i przyjemny deser. Zainspirowany stwórz swoją wersję i zamiast mango użyj przykładowo pieczonych jabłek. Zamień herbatniki na migdały prażone z tartą drożdżówką, posyp cynamonem. Obowiązkowo pochwal się swoją wersją w komentarzu. Smaczności!